Slide background
Slide background

episkepsi elpidos antikythira 6

Μέσα στην πνευματική χαρά της Δεσποτικής Εορτής της Θείας Αναλήψεως και λίγες ημέρες πριν την Αγία Πεντηκοστή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ επισκέφθηκε τα Αντικύθηρα μαζί με τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Χαλίλ του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, αδελφό της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως τη Θεοτόκου του Μπαλαμάντ του Λιβάνου.


Η επίσκεψη αυτή είχε στόχο την γνωριμία του πατρός Ιακώβου με τους λιγοστούς κατοίκους του όμορφου νησιού, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση μόνιμης εγκατάστασης στα Αντικύθηρα 4 οικογενειών ορθοδόξων χριστιανών από την περιοχή του Λιβάνου. Η πρόταση αυτή ωριμάζει τους τελευταίους μήνες και ήδη οι λεπτομέρειες εξειδικεύονται από ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν ο Σεβασμιώτατος και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ.Χαρχαλάκης, Αντικυθήριος στην καταγωγή, που ιδιαίτερα αγωνιά για το τεράστιο πρόβλημα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης του νησιού. 
 
Ο π. Ιάκωβος λειτούργησε το πρωί της Τρίτης 30/05 στον Ιερό Ναό του Πολιούχου του νησιού Αγίου Μύρωνος και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο νησί και τους όμορφους ναούς του από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη. Έγιναν συζητήσεις με τους κατοίκους, που έδειξαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μάθουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορθόδοξοι του Λιβάνου εξαιτίας των ταραχών στην περιοχή, προβλήματα επιβίωσης που τους οδηγούν σε ξεριζωμό από την πατρίδα τους για μια καλύτερη τύχη. 
 
Τα Αντικύθηρα, νησί νοτίως των Κυθήρων, άκμασαν πληθυσμιακά τον 19ο και τον 20ο αιώνα αγγίζοντας ακόμα και τον αριθμό των 800 μονίμων κατοίκων, ενώ κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1810-1864) απετέλεσαν τόπο εξορίας των επτανησίων ριζοσπαστών που επεδίωκαν την Ένωση με την Ελλάδα. Στην περίοδο αυτή στα Αντικύθηρα υπήρχαν μέχρι και Δικαστής και Συμβολαιογράφος. Παρά τα δημόσια έργα που εκτελούνται τα τελευταία έτη στο νησί, παρά τις ανακαινίσεις ιερών ναών και κατοικιών και το ενδιαφέρον αποδήμων Αντικυθηρίων για το νησί, ο χειμώνας είναι δύσκολος καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον μόλις 20 και η πρόταση εποικισμού του νησιού με οικογένειες από το Λίβανο ίσως να είναι η τελευταία ελπίδα των Αντικυθήρων να κρατηθούν ζωντανά.


 

footer

© Copyright 2024 - Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων και Αντικυθήρων Back To Top

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.